19.04.2022.
|
|
razgovor
Dramaturgija novih izvedbeno – izložbenih praksi
Glowing Globe 2021, Galerija Kortil

SUDJELUJU:
Marko Gutić Mižimakov, Lea Vene, Tanja Vrvilo

MODERACIJA:
Dijana Protić

Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb
19/07 2022, 20h

 

 

Razgovor na temu dramaturgije novih izvedbeno – izložbenih praksi održat će se 19. travnja, u 20 sati, u Showroomu Galerije Nova.

Razgovor o dramaturškim izazovima i mogućnostima izložbenih koncepata ugostit će teoretičar(k)e i praktičar(k)e iz područja dramaturgije, izvedbene i novomedijske umjetnosti. Fokus razgovora bit će na eksperimentalnim umjetničkim praksama te modalitetima supostojanja i društvenih koreografija koje iniciranjem zajedništva šire međuprostore djelovanja kroz interdisciplinarnost i suživot različitih izvedbenih formata. Bavit ćemo se pitanjima promišljanja interdisciplinarne i intermedijske dramaturgije, iskustvima u dramaturgiji namijenjenoj izvedbi i dramaturgiji povezanoj s kustoskim konceptom te izazovima i razvojem interaktivne dramaturgije. Sudjeluju umjetnik Marko Gutić Mižimakov, kustosica i istraživačica Lea Vene te izvedbena umjetnica i filmska kustosica Tanja Vrvilo. Moderatorica je dramaturginja Dijana Protić.

Marko Gutić Mižimakov izvedbom, animacijom, tekstom i zvukom pristupa digitalnim slikama i fizičkim objektima kao pokretačima afektivne razmjene između tijela. Zanima ga manjak kao produktivni učinak slika sintetiziranih strojnim učenjem te njihova bliskost s drag izvedbom. Živi i djeluje u Zagrebu gdje je nakon završetka diplomskog studija Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti, 2018. pokrenuo projekt Čvorište (The Hub) tiskanu publikaciju zamišljenu kao virtualni izložbeni prostor, te program uživo u sklopu galerije GMK. Njeguje suradnju s drugim umjetnica⁞ima i često surađuje s kolektivom queerANarchive, DISCOllective, audiovizualnim umjetnikom Nikom Pećarinom i  plesnim umjetnicama Sonjom Pregad i Lanom Hosni.

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Završila je post master studij Critical Images i R-Lab na Royal Institute of Art, Stockholm, Švedska. Radila je kao kustosica u Fotogaleriji Kic i kao dio tima ETNOFILm festivala te kao kustosica u Galeriji „Miroslav Kraljević”. Trenutno kurira programe za međunarodni festival fotografije Organ Vida i galeriju Močvara. Radi kao istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja – CIMO i predaje kao vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

Tanja Vrvilo je izvedbena umjetnica, filmologinja i filmska kustosica čiji rad povezuje radikalne umjetničke prakse i obrazovanje s posebnim zanimanjem za politike estetike, filmske avangarde i japanski film. Koautorica je i izvođačica u brojnim postdramskim izvedbama s vizualnim umjetnikom i performerom DB Indošem i Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Autorica je i kustosica Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma, međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva, koji je pokrenula 2007. u Zagrebu. Autorica je mnogih eseja i publikacija te kustosica niza redovnih i festivalskih filmskih programa za različite dispozitive. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu, predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Dijana Protić (Zagreb, 1985.) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Doktorandica je doktorskom studiju ‘Izdavaštvo i mediji’ pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Redateljica je više kratkih i dokumentarnih filmova te voditeljica nekoliko filmskih radionica nastalih u produkciji Sintomenta. Znanstveni interes veže uz proučavanje digitalne i vizualne umjetnosti, znanost o slici, odnosu digitalne tehnologije i umjetnosti.

Razgovor je dijelom projekta Supostojanje III: Prostori pokreta kustosice Martine Kontošić i serije predavanja WHW-ovog projekta Povijest umjetnosti i društva: Umjetničke ekologije.

Program podržavaju:
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo
Zaklada Kultura Nova