24.11.2010.
|
|
predavanje
Anton Vidokle, Sve što ste oduvijek željeli znati o e-fluxu, ali se niste usudili pitati

GOST:
Anton Vidokle

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb
24/11/2010, 19h

Anton Vidokle govorit će o mogućnostima ponovnog osvajanja prostora umjetničkog djelovanja u odsutnosti djelotvorne javnosti, kroz diskusiju o različitim suradničkim projektima koji su uslijedili nakon osnivanja e-fluxa, kao što su: e-flux video rental, Martha Rosler Library, Unitednationsplaza, Pawnshop, e-flux journal, Time/Bank i drugi.

e-flux (electronic flux corporation) je iniciran 1998. godine kao nastavak jednonoćne izložbe pod nazivom Najbolje iznenađenje je kad nema iznenađenja, koja se održala u hotelu Holiday Inn u njujorškom Chinatownu. Kako je budžet za izložbu bio nepostojeći, Anton Vidokle pokušao je koristiti e-mail da bi poziv na izložbu i izjavu za tisak poslao maloj grupi prijatelja. Kada se na izložbi usred noći pojavilo više od 500 ljudi, Vidokle je odlučio ovo pretvoriti u resurs koji bi i drugi umjetnici i kustosi mogli koristiti. S vremenom se e-flux razvio u široku međunarodnu mrežu s više od 70.000 čitatelja, koja je postala ekonomski samoodrživa, i postavila temelje za niz umjetničkih projekata čiji je naglasak na cirkulaciji i distribuciji, umjesto na proizvodnji i konzumiranju.

Anton Vidokle rođen je u Moskvi i živi u New Yorku i Berlinu. Izlagao je na izložbama kao što su Venecijanski bijenale, Bijenale u Liverpoolu, Bijenale u Lyonu, Dakarski bijenale, te u muzejima i galerijama kao što su Tate Modern, London; Musée d’art Modern de la Ville de Paris; Museo Carrillo Gil, Mexico City; UCLA Hammer, LA; ICA, Boston; Haus Der Kunst, Munich; i P.S.1, New York. S Julietom Aranda organizirao je e-flux video rental – umjetnički rad u obliku putujuće videoteke, koji je gostovao u brojnim umjetničkim centrima Evrope, Sjeverne i Južne Amerike. Kao pokretač e-fluxa, producirao je projekte kao što su Do it, Utopia Station poster project, i organizirao je An Image Bank for Everyday Revolutionary Life i Martha Rosler Library. Vidokle je započeo istraživanja edukacije kao prostora umjetničke prakse kao ko-kustos Manifeste 6, Evropskog bijenala suvremene umjetnosti 2006, koji je otkazan. Kao odgovor na ovo otkazivanje Vidokle je organizirao projekt u Berlinu pod nazivom Unitednationsplaza – dvanaestomjesečnu eksperimentalnu školu koja je uključivala preko stotinu umjetnika, pisaca, filozofa, i različitu publiku. Nedavno je započeo suradnju s Julietom Arandom na Time/Bank, platformi za razmjenu vještina za ljude koji se bave umjetnošću.

Više informacija na linku.

podrška:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva