© Eva Puella, Studio 904 umjetničke rezidencije, Q21/MuseumsQuartier Beč u suradnji s Galerijom Christine König. Koncept namještaja: Valentin Ruhry
 

Rezidencijalni program za umjetnike, kustose i teoretičare u Q21/MuseumsQuartier u Beču

Poziv za prijave 2021

Dvomjesečni rezidencijalni program za umjetnike u Q21/MuseumsQuartier u Beču dio je dugogodišnjeg nastojanja ERSTE Foundation’s da pruži podršku za suvremenu umjetnost i ojača poziciju onih koji je stvaraju, naročito u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Rezidencijalni program realiziraju zajedno organizacije tranzitIgor Zabel Association  i Kontakt Collection. Kolekcija Kontakt surađivat će s WHW Akademijom u Zagrebu.

Umjetničke rezidencije osmišljene su za umjetnike, kustose i teoretičare suvremene vizualne umjetnosti iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije a namijenjene su istraživanju u području njihovih pojedinačnih interesa. Istraživački fokus rezidencije trebao bi omogućiti sudionicima da uzmu predah od pritiska svakodnevne naporne produkcije i nađu vremena da se posvete svom specifičnom interesu. Sudionici imaju priliku dva mjeseca živjeti i raditi u jednom od studija u MuseumsQuartier u srcu Beča. Apartmani nude prostor za život te radni prostor, ali ne nude dovoljno prostora za umjetnička djela velikih dimenzija.

Tijekom boravka, sudionicima se nude različite prilike za upoznavanje. Svaki sudionik dobiva mjesečnu stipendiju u iznosu od 1.050 eura.

Pozivaju se umjetnici, kustosi i teoretičari iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije da se prijave na poziv – za detalje pogledajte niže.

Zajedno sa svojim dugogodišnjim projektnim partnerima iz organizacija tranzit.cz, tranzit.hu, tranzit.ro, tranzit.sk, Igor Zabel Association i Kolekcije Kontakt /WHW Akademije, ERSTE Fondacija imenuje žiri koji izabire sudionike.

Prijave moraju sadržavati sljedeće dokumente:

 1. Popunjen digitalni prijavni obrazac sa sljedećim informacijama:
  • Vaše kontakt informacije
  • Pismo namjere s objašnjenjem zašto se prijavljujete, što očekujete od sudjelovanja u programu i zašto mislite da ste kvalificirani za sudjelovanje (maksimalno 5000 znakova)
  • Kratak i informativan CV (maksimalno 1 stranca)
 2. Portfolio (maksimalno 10 MB)

Molimo preuzmite prijavni obrazac ovdje

Napomena:

 • Od izabranih kandidata očekuje se da na rezidenciji budu cijelo razdoblje tijekom sljedećih fiksnih razdoblja:
  • Slovačka: svibanj – lipanj 2021
  • Slovenija: srpanj – kolovoz 2021
  • Češka: rujan – istopad 2021
  • Mađarska: listopad – studeni 2021
  • Hrvatska: listopad – studeni 2021
  • Rumunjska: studeni – prosinac 2021
 • Iz svake zemlje će se izabrat jedan sudionik.
 • Prijavitelji koji su već sudjelovali u programu posljednjih godina ili su ranije sudjelovali u našem programu Fellowships for Curators and Artists at Salzburg Summer Academy neće imati prvenstvo.
 • Prijavitelji trebaju predati rukom pisani izvještaj nakon završetka rezidencije.
 • Potrebno je ispuniti ispravan prijavni obrazac (molimo potražite link za preuzimanje gore), drugi prijavni obrasci nisu prihvatljivi. Svi dokumenti moraju biti poslani u PDF formatu.

Prijave se prihvaćaju samo na engleskom jeziku i putem elektroničke pošte do: 6.12.2020

Molimo pošaljite svoju prijavu tako da u predmetu poruke naznačite "Q21/MQ AiR 2021" na: office.at@tranzit.org

Izabrani sudionici bit će obavješteni najkasnije do kraja siječnja 2021

Za daljnja pitanja molimo javite se Michaeli Geboltsberger/ tranzit.at: geboltsberger@tranzit.org