fotografije: Ivan Kuharić

AGM povukao otkaz WHW-u

15 minuta prije početka konferencije tisak u Galeriji Nova direktor AGM-a dopisom nas je obavijestio da povlači otkaz ugovora WHW-u o vođenju Galerije. Ovaj dopis bio je kopiran čelnim ljudima gradske uprave - Milanu Bandiću, Vesni Kusin i upravi Zagrebačkog holdinga. Kao ni otkaz ugovora, ni povlačenje ugovora nisu argumentirani ni jednom rečenicom.

Prije konferencije za tisak zatražile smo stav nadležnih institucija - Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Ureda gradonačelnika i Ministarstva kulture, s molbom za podršku u ovoj situaciji. Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić odgovorila je na naš dopis i dala podršku programu galerije i radu WHW-a. Međutim, za sada WHW nije dobio službenu reakciju od niti jedne gradske institucije. Premda smo zadovoljne ovim iznenadnim obratom, te se nadamo da to znači da će nam ugovor ugovor za 2014. biti obnovljen, smatramo da je ovakvo povlačenje otkaza, jednako kao i sam otkaz ugovora, neprihvatljiv na razini kulturne politike grada Zagreba. Nadamo se da su ljudi zaduženi za kulturu u gradskim institucijama reagirali pritiskom na AGM i Zagrebački holding te ukazali na kvalitetu programa Galerije Nova. No, smatramo nužnim da se ova argumentacija izloži javno i da se u kulturnu politiku Zagreba uvedu mehanizmi koji će spriječiti da se ovakav postupak ponovi - već sutra - Galeriji Nova ili bilo kojoj drugoj instituciji.

Zahvaljujemo svim medijima koji su nam pomogli komunicirati ovu situaciju s javnosti, i nadamo se da će nastaviti tematizirati ovaj nedostatak jasnog sustava valorizacije kulturnog programa i načina upravljanja.

Veliko hvala i svima koji su nas podržali i time pokazali da je program Galerije Nova u ovih deset godina uspio biti otvoren prostor.