Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?
Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?
Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?
Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?

fotografije: Ivan Kuharić

Što je hitno u umjetnosti, i što je borba u umjetnosti?

Olga Egorova, Nikolay Oleynikov i Dmitry Vilensky/Chto delat?

predavanje, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

8/6/2010, 18 h

u okviru izložbe Što da se radi? ... prijeka potreba za borbom - dio 01

Nikada nismo krili da su Brecht i Godard najvažniji izvor utjecaja i referenci za aktivnosti našeg kolektiva (a u obzir uzimamo i očigledne veze između ta dva imena). Za nas je danas najvažnije naći metodu koja će nam omogućiti spajanje potpuno različitih stvari - reakcionarne forme i radikalnog sadrzaja, anarhističke spontanosti i organizacijske discipline, hedonizma i asketizma, itd. To je pitanje pronalaženja prave mjere. Drugim riječima, ponovo smo prisiljeni rješavati stare probleme kompozicije, pri tom ne zaboravljajući da su najvjernije kompozicije uvijek izgrađene na istovremenom poricanju i pojačavanju proturječnosti. Kao što nas je Brecht naučio, te proturječnosti ne treba rješavati u umjetničkim djelima, nego u stvarnom životu.

Utemeljena 2003. godine u Petersburgu, platforma Chto delat?, čiji naziv dolazi iz romana ruskog pisca Nikolaja Černiševskog, i Lenjinovog političkog teksta Što da se radi? iz 1902., kolektivna je inicijativa usmjerena prema stvaranju i razvoju dijaloga između teorije, umjetnosti i aktivizma, i o mjestu umjetnosti i poetike u tom procesu. Chto delat? uključuje umjetnike, kritičare, filozofe i pisce, i od 2003. godine izdaje novine namijenjene repolitizaciji ruske intelektualne kulture u njenom širem međunarodnom kontekstu.

U okviru izložbe u Galeriji Nova, koja je ujedno i prva samostalna izlozba u sedam godina djelovanja kolektiva, Chto delat? je uredio posebni broj novina pod nazivom Kako raditi politički film s tekstovima Jean-Luca Godarda, Stefana Jonssona, Joanne Richardson, Hito Steyerl, Dmitrija Vilenskog i Petera Watkinsa.

Dosadašnji brojevi novina Chto delat? mogu se naći na internet stranici kolektiva, http://www.chtodelat.org/

podrška:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva