Space is the Place: Aude Christel Mgba u razgovoru s Amal Alhaag i Simnikiwe Buhlungu

29/04 2021 u 19.00 CET

Večeri s WHW Akademijom

Razgovor će se održati preko platforme Zoom a prenosit će se uživo na Faceboook stranici WHW Akademije.

U sklopu programske serije Večeri s WHW Akademijom kustosica Aude Christel Mgba, članica mentorskog tima trećeg izdanja WHW Akademije, pozvala je kustosicu Amal Alhaag i umjetnicu Simnikiwe Buhlungu s kojima razgovara o mogućim odnosom između snova i proizvodnje znanja. Ima li san takvu moć da proizvede znanje?

Tijekom hladnog rata dok su oči svijeta bile uprte u utrku između SAD-a i SSSR-a tko će prvi ostvariti nemogući san osvajanja Mjeseca, 1960. godine s druge strane afričkog kontinenta u Zambiji, tada pod imenom Sjeverna Rodezija, Edward Mukuka Nkoloso danas poznat kao Afronaut, „obični“ seljak, odlučio se uključiti u svemirsku utrku osnivanjem Zambijske nacionalne akademije znanosti, svemirskog istraživanja i filozofije pod motom: tamo gdje sudbina i ljudska slava vode, mi smo uvijek tu. Vijest o tome ubrzo je došla do međunarodne publike i izazvala znatiželju. Novinari su putovali u Zambiju kako bi dokumentirali misiju a novinski izvještaj za jednu stranu televiziju predstavio je projekt kao redikuloznan. Dokumentarni film Johna Coneya Space is the Place objavljen je 1974. godine. Scenarij za film napisali su Joshua Smith i Sun Ra a u njemu se pojavljuju Sun Ra i njegov bend Arkestra. Space is the Place priča priču o višekratnim spuštanjima Ra na Zemlju sa svojim svemirskim brodom te o njegovim pokušajima da među mladim Afrom-Amerikancima proširi glas o svojim planovima kako bi ih privolio da se presele na drugi planet. Nisam mogla ne povezati ova dva važna događaja kako povijesno tako i simbolično jer su oba mogla biti namijenjena kao vizije, ili da upotrijebim grčku riječ “apokálypsis”, otkrovenje ili objelodanjenje velikog znanja. A. C. M.

Amal Alhaag je kustosica i istraživačica koja djeluje u Amsterdamu te koja je ko-inicirala i facilitirala nekoliko inicijativa među kojima su Metro54, platforma za eksperimentalnu zvučnu, dijalošku i vizualnu kulturu te s prijateljicom i umjetnicom Mariom Guggenbichler Side Room: sobu za ekscentrične prakse i ljude (2013-2016). Amal kontinuirano razvija eksperimentalne i suradničke istraživačke prakse, javne programe i projekte o globalnim prostornim politikama, arhivima, kolonijalizmu, kontra-kulturi, usmenim povijestima i popularnoj kulturi. Njezini projekti i suradnje s pojedincima, kolektivima, inicijativama i institucijama pozivaju, postavljaju na scenu, propituju i igraju se s „neugodnim“ pitanjima koja ponovo ispisuju, remiksiraju, dijele i stvaraju narative u nestalnim okolnostima. Amal je trenutno dio kustoskog tima kvadrinala sonsbeek2020-2024 u Arnhemu u Nizozemskoj. Ona je viša istraživačica i programerka javnog programa na Research Center for Material Culture u Nizozemskoj kao i kustosica i istraživačica u Arapskom muzeju moderne umjetnosti Mathaf u Dohi u Kataru.

Simnikiwe Buhlungu je umjetnica iz Johannesburga. Među njezinim recentnim projektima su Bergen Assembly: Actually, The Dead Are Not Dead, Bergen, Norveška, 2019., i Collective Intimacies - Notes to Self: Intimate 1, mural, The Showroom, London, UK, 2019. Diplomirala je umjetnost na Sveučilištu Witwatersrand u Johannesburgu (2017.) a trenutno živi u Amsterdamu i radi na Rijksakademie van Beeldende Kunsten (2020.–2022.). Zanima je proizvodnja znanja, kako se znanje proizvodi – i tko ga proizvodi – kako se diseminira te njegove nijanse poput ekologije. Svoje prakse koristi kako bi se izborila s tim pitanjima i njihovim potencijalno bezbrojnim odgovorima. U posljednje vrijeme uživa slušati gospel glazbu i razmišlja o električnim orguljama.

Aude Christel Mgba je nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnosti koja živi između Nizozemske i Kameruna. Sudjelovala je u kustoskom programu De Appel 2018/19. Aude je 2017. bila kustoska asistentica na međunarodnom trijenalu umjetnosti u javnom prostoru SUD2017 kojeg je organizirao centar za suvremenu umjetnost doual’art u gradu Douala. Članica je kolektiva Madrassa, grupe od osam kustosica i kustosa iz Afrike, Bliskog Istoka i Europe. Ona je jedna od kustosica međunarodne izložbe sonsbeek20->24 u gradu Arnhemu pod umjetničkim vodstvom Bonaventurea Soh Bejeng Ndikunga. Aude je niminirana za peto izdanje programa 2020-2021 Forecast-Mentorships for Audacious Minds u Berlinu; njezin projektni prijedlog mentorirala je Koyo Kouoh.

Razgovor se organizira u suradnji s projektom Curation in Context Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u sklopu programa Erasmus +.

Program je organiziran u sklopu suradničkog projekta Communities of Learning, Bridging the Gap of Isolation, kojeg je inicirao WHW a podržava ga Culture of Solidarity Fund Europske kulturne fondacije.

Program podržavaju:
Kontakt Collection / ERSTE Fondacija
Foundation for Arts Initiatives
Europska kulturna fondacija
Grad Zagreb
Zaklada Kultura nova
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske