Andrea Matošević
O divovima i njihovim leđima prije posrnuća. Rudarska kultura rada na Labinštini kroz XX stoljeće

predavanje, četvrtak, 15/11/2018, 19h, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

U predavanju Andree Matoševića će biti riječi o dominantnim karakteristikama kulture rudarstva na istočnom dijelu Istre, njegovom postupnom razvoju i ogromnom utjecaju na poluotok kroz dvadeseto stoljeće, s posebnim naglaskom na njegovu važnost tijekom talijanskog fašističkog ventennia, odnosno socijalizma u vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Ti u Istri prisutni i sukcesivni režimi imali su bitno različit odnos prema radu i radništvu: prvi stavlja naglasak na infrastrukturu, proizvodnju i radne procese dok će se tijekom rane faze socijalizma upravo kroz težak fizički rad, a posebno kroz rad u rudnicima, stvarati novi socijalistički ljudi. To poratno kaljenje novih ljudi imat će, osim proizvodne, također i snažnu političku i simboličku okosnicu. No, bez obzira koliko bili markerima moderniteta koji su u ugljenokope implementirani kako bi rudari isporučivali čim više „crnog zlata”, potrebnog za bržu i širu opće društvenu modernizaciju, ti novi procesi nerijetko su bili u koliziji s jednim dijelom tradicionalnog, usmeno prenošenog i „podrazumijevajućeg“ lokalnog znanja generiranog u svrhu preživljavanja u zemljinom grotlu. U predavanju će se stoga analizirati i interpretirati širok spektar rudarskog nezapisanog znanja: od sasvim specifične komunikacije do objašnjenja za izraženu androcentričnost profesije. Također, budući da su rudari, njihov rad ili rudarska infrastruktura nerijetko bili prikazivani i na dokumentarnim filmovima produciranim '30ih, '40ih i '50ih godina, planirana je i projekcija nekoliko isječaka iz onodobnih uradaka.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije te suosnivač i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Juraj Dobrile u Puli. Autor je više znanstvenih i popularnih članaka te nekoliko monografija:Pod zemljom. Antropologija rudarenja na Labinštini u XX stoljeću , Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva te Polutani dugog trajanja. Balkanistički diskursi (u su-autorstvu s Teom Škokić).

Događanje je dio predstavljanja 2. Bijenalu industrijske umjetnosti (20/07 – 28/10/2018.) pod nazivom Na leđima palih divova, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW. Suorganizirali su ga Labin Art Express XXI, u suradnji s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova