Arijana Lekić-Fridrih: Od5Do95

Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti

projekcija i predavanje, moderacija: Ana Kovačić, utorak, 09.06.2020. u 19:00h
Showroom Galerije Nova, Teslina 7, Zagreb

Broj publike u Showroomu je ograničen, prijavite se ovdje

Od5Do95 je multimedijalni umjetnički projekt Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan koji prenosi priče i iskustva žena. Djevojčice, djevojke i žene progovaraju kako je biti žena u Hrvatskoj te po čemu se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka, pri čemu svaka od protagonistica simbolično predstavlja jednu godinu života - od 5 do 95 godina. Predavanje Arijane Lekić-Fridrih započet će projekcijom odabranih intervjua iz arhive projekta koji tematiziraju pitanja skrbi i problematiku neplaćenog ženskog rada.

U posttranzicijskom društvu kao što je hrvatsko, žene su kako bi poboljšale obiteljski standard primorane raditi iako su potplaćene i ne primaju istu plaću za isti posao kao njihovi muški kolege, ali to ih ne oslobađa tzv. ženskih obaveza kojima je zajednički nazivnik briga - briga za supruga, za djecu, za roditelje, za kućanstvo. Time su profesionalni uspjeh i osobni rast ženama ograničeni u startu i dovedene su do izbora- odabrati karijeru ili obitelj. Prisiljene obrascem ponašanja koji im često nameće Crkva i Država ili je inherentno naslijeđen žene biraju obitelj i obavljaju slabo plaćene poslove koji uključuju brigu o drugima. U ovoj ekonomiji, to znači izabrati obitelj, ići tradicionalnim putem, suspregnuti svoje želje i svoje potrebe i podrediti se drugima.

Važno je naglasiti da metodološki, žene čiji su intervjui dio ovog projekta ne predstavljaju reprezentativni uzorak. Jednako tako i proces montaže nema autorski rukopis kao što bi imao u filmskom jeziku jer se odbija staviti u poziciju arbitra koji odlučuje o tome što je važno ili nije, zanimljivo ili nije kod svake priče. Odluka je autorica od samog početka bila da snime svaku ženu koja se javi kao i da sam razgovor bude, iako strukturiran, toliko otvoren da svaka sugovornica može odvesti razgovor u smjeru u kojem želi. Osim samih priča projekt uključuje i niz drugih sadržaja poput foto galerije predmeta iz osobne ženske povijesti protagonistica. Svi su sadržaji dostupni na web stranici te na pripadajućem YouTube kanalu, a od 2019. godine projekt poprima i izložbenu formu s idejom da se postojeći virtualni muzej hrvatske ženske povijesti preseli u realan prostor. Projekt se kontinuirano provodi od 2016. godine.

U hibridnoj formi projekcije dijelova projekta Od5Do95 i predavanja Arijane Lekić-Fridrih dio je WHW-ovog programa Brinući jedni za druge, radikalne politike brižnosti koji se bavi feminističkim i emancipatorskim perspektivama na intimne i političke aspekte brižnosti i skrbi.

Arijana Lekić-Fridrih rođena je u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu i diplomski studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti. Članica je HDFD-a.

Andrea Kaštelan rođena je u Splitu. Završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video a potom i diplomski studij Filmskog i video snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU Split i HDFD-a. Od 2018. radi kao stručna suradnica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Film i video.

Program su podržali:
Grad Zagreb
HAVC – Hrvatski audiovizualni centar
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova