Od umjetnosti rada do  rada umjetnosti
 

Od umjetnosti rada do rada umjetnosti

srijeda, 20/11/2013, 19h

tribina, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

sudjeluju:

Milijana Babić, umjetnica

Ivana Hanaček, članica kustoskog kolektiva [BLOK]

Mario Kikaš, član uredništva Slobodnog filozofskog

Siniša Labrović, umjetnik

koncepcija i moderacija tribine: Vesna Vuković, članica kustoskog kolektiva [BLOK]

Pitanje rada simptomatično je za umjetnost barem od konstituiranja njezine autonomije paralelno s uspostavom tržišta najamnog rada. U suvremenoj umjetnosti ono nije izgubilo na težini ni nakon konceptualnog obrata i institucionalne kritike, a čini se da je, posebno od globalne financijske krize, tema rada još snažnije prisutna u umjetničkim radovima. Ovo posljednje ne treba nas čuditi ako imamo na umu da se, kao posljedica krize, upravo područje umjetničke proizvodnje našlo na udaru mjera štednje, kao ni zanositi da pomislimo kako se radi o posebnoj senzibilizaciji umjetničkog polja za sistemsku kritičku refleksiju.

Budući da izložba Posaou svoje središte stavlja pitanje (ne)plaćenog rada u umjetničkom polju u kontekstu rastuće nezaposlenosti i snižavanja cijene rada, tribina će krenuti od analize slika rada i njihove uloge u kontekstu umjetničke institucije i kapitalističke ekonomije. No, nećemo se zaustaviti na pitanju što umjetnički rad proizvodi, a da se ne zapitamo i kakve društvene uvjete umjetnost iziskuje i konfigurira svojom praksom. Nadalje, kako se transformacije oblika rada odražavaju na promjene umjetničkog rada i njegov iznimni karakter i status? I kao zadnje, ne i najmanje važno, bit će riječi o materijalnim i institucionalnim uvjetima rada u umjetnosti: problemu eksploatacije, prekarnog rada, neplaćenog rada i, općenitije, skrivanju živog (najčešće zenskog) rada.

Vesna Vuković

Tribina je dio višegodišnjeg međunarodnog projekta pod nazivom Početi što bolje možemo (Kako govorimo o fašizmu?), u suradnji s  programom Estetike otpora.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Europska kulturna fondacija
Program Europske Unije Kultura 2007-2013

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada Kultura nova

Program Galerije Nova suorganiziraju WHW i AGM