Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica
Narodna umjetnica

Marina Napruškina: Narodna umjetnica

četvrtak, 25/09/2014., 18h

predavanje, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

Nedavno sam primila SMS poruku od novinara kojeg poznajem. Uputio je hitan apel Uredu za anti-propagandu . Može li ured ikako smijeniti Putina jer se ama baš ništa ne može napraviti dok je on na vlasti.

Je li u pitanju šala? Ne, nije, to je prije poziv na djelovanje, poziv da se učini nešto izvan ustaljenih obrazaca djelovanja. Promatramo te političke izdaje, jednu za drugom, gledamo kako ljudi umiru i bespomoćni smo pred tim.

U Bjelorusiji su me učili da umjetnosti mora biti lijepa, a u Njemačkoj – da mora biti politična. Ovu prvu, lijepu, možemo objesiti iznad kauča, ovu drugu, političnu, na zidove 'bijele kocke'. No mijenja li ona tako, na bilo koji način, svijet? A to je zadaća umjetnosti, zadaća s kojom se umjetnost mora suočiti.

Marina Napruškina (rođena 1981.) je umjetnica čiji se rad fokusira na strukture moći u nacionalnim državama . U radu se često koristi nefikcionalnim materijalima poput onih propagandnih koje izdaju ustanove vladajućih struktura u Bjelorusiji. Od 2007. godine vodi Ured za anti-propagandu koji organizira političke akcije, ili sudjeluje u njima, te izdaje svoje novine. Aktivna je u nekoliko građanskih inicijativa među kojima je i berlinska Neue Nachbarschaft, inicijativa posvećena radu s izbjeglicama. Živi u Berlinu.

www.office-antipropaganda.com
www.neuenachbarschaft.wordpress
www.refugeeslibrary.wordpress.com

Realizirano uz podršku:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
Zaklada Kultura nova
Foundation for Arts Initiatives/FfAI