Večer s WHW Akademijom

Manuel Pelmuş
Granice

izvedbeno predavanje, petak, 06/12/2019. u 20 sati, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

Prvi u nizu gostujućih profesora drugog izdanja WHW Akademije, koreograf i umjetnik Manuel Pelmuş, održat će za polaznike i polaznice programa dvotjedni intenziv. U sklopu javnog dijela programa Večeri s WHW Akademijom, održat će u petak, 6.12. u 20h izvedbeno predavanje Borderlines / Granice.

Manuel Pelmuş u svom radu promišlja ulogu performansa u kontekstu vizualnih umjetnosti. U mediju izložbe često radi sa živim prisustvom performera, koristeći tijelo kao sredstvo konstruiranja sjećanja i povijesti.

U odnosu prema vlastitim uspomenama i arbitrarnosti ideje granica nakon pada berlinskog zida, Pelmuş se u performansu Granice vraća temama svojih ranijih performansa poigravajući se konceptima vidljivosti i nevidljivosti u kontekstu povijesti i politike reprezentacije, izmještajući povijesna zbivanja unutar socio-političkog pojma granica. Pelmuş pojmu granice pristupa kao heterogenom označitelju koji pokriva široko polje nametnutih razgraničenja; od geografske međe između država do apstraktnih granica između umjetničkih disciplina.

Manuel Pelmuş umjetnik je i koreograf rođen u Bukureštu. Recentnu samostalnu izložbu je imao u galeriji Para Site u Hong Kongu (2018.). Pelmuşovi projekti realizirani su u institucijama poput Tate Modern u Londonu, Muzeja Ludwig u Kolnu, Centre National de la Danse u Parizu, TanzQuartier u Beču, Centre Pompidou u Parizu, Van Abbemuseum u Eindhovenu, Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi, Museum der Moderne u Salzburgu, te festivalu Tanz im August u Berlinu. Njegov suradnički projekt s Alexandrom Pirici predstavljao je Rumunjsku 2013. godine na 55. Venecijanskom bijenalu. Sudjelovao je i u Off-Biennale u Budimpešti (2017.) kao i na Kijevskom bijenalu (2015). Pelmuş je 2012. godine dobio nagradu Berlin Art Prize za izvedbene umjetnosti a 2015. godine i nagradu za izvrsnost koju dodjeljuje Nacionalni plesni centar u Bukureštu. Živi i radi u Bukureštu i Oslu.

WHW Akademija realizira se u partnerstvu s kolekcijom Kontakt, čiji je fokus na eksperimentalnoj i neo-avangardnoj umjetnosti centralne, istočne i jugoistočne Europe od kasnih 1950-ih do danas.

Ovaj program realizira se u sklopu dvogodišnjeg suradničkog projekta Education from Below osmišljenog u suradnji s The Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam i muzejom MACBA, Barcelona.

WHW Akademija realizira se uz podršku kolekcije Kontakt / ERSTE Fondacije i Foundation for Arts Initiatives.

Program također podržavaju:
Program Kreativna Europa Europske unije
Zaklada Kultura nova
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Gradski ured za kulturu Grada Zagreba