Kulturni lift

utorak, 28/04/2015, 20h

razgovor s autorima projekta Jelenom Pašić i Matijom Kraljem, uz sudjelovanje dvoje dosadašnjih suradnika Katerine Duda i Davora Konjikušića

Projekt Kulturni Lift inicirali su Jelena Pašić i Matija Kralj u zgradi u kojoj žive, a nastao je na temelju shvaćanja odgovornosti individualnog doprinosa zajednici.
Njegova je namjera uključivanje umjetničkog sadržaja i sadržaja o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života, ali i sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. U liftu zgrade svaka dva tjedna postavlja se novo izdanje Kulturnog Lifta, čije sadržaje stvaraju brojni suradnici/ce koji svojim radom djeluju operativno (osvještavajuće). Pritom se prostoru lifta, kao funkcionalnom i isključivo svojim utilitarnim svojstvima definiranom 'nemjestu', simbolički mijenja karakter i izvrće kontekst. Projekt se odvija volonterskim radom.

Dosad je objavljeno 6 brojeva s raznovrsnim temama – od medijacijske uloge koju umjetnost može imati unutar zajednice (Matija Kralj), preko pitanja o odnosu grada i filma te načina na koji grad oblikuje naše doživljaje stvarnosti (Jelena Pašić), propitivanja pristupa kolektivnoj memoriji i kulturi sjećanja (Saša Šimpraga), problematici urbanističkog razvoja i njegovog utjecaja na svakodnevni život i javni prostor (Katerina Duda), pa do osvještavanja značaja industrijske gradnje na primjeru Tvornice električnih žarulja koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade (Ivana Palanović) ili pak uloge fotografije u kreiranju odnosa moći, identiteta, nadzora i kontrole (Davor Konjikušić).

Tijekom trajanja izložbe bit će predstavljena tri nova izdanja: Darko Masnec u nadolazećem broju (9. travnja) govorit će o umjetničkom potencijalu videoigara i njihovoj ulozi u svakodnevnom životu, u izdanju planiranom za 23. travanj Bojan Mucko će mapirati odnose gradskih institucija i zajednica građana, a 7. svibnja Dina Karadžić predstavit će broj posvećen umjetničkom djelovanju unutar tržišno-ekonomskih uvjeta. Informacije o Kulturnom Liftu bit će dostupne i u Galeriji Nova, a u pripremi je i istraživanje o mogućoj intervenciji u okolici galerije, u suradnji s arhitekticom Anom Danom Beroš.

www.kulturnilift.tumblr.com
https://www.facebook.com/kulturnilift

Izložba i prateći program prezentacija i razgovora su dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programaEvropske Unije Kreativna Evropa.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives/FfAI
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Zaklada Kultura nova

Creative Europe