Emancipatorski potencijal religije i društveni angažman
Socijalna dimenzija religije: kršćanstvo u praksi, predavanje i radionica

Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

04/06/2014 18h, prva sesija

Branko Sekulić, teolog (Šibenik)

Prva sesija sastoji se od dva dijela: predavanja  otvorenog za sve zainteresirane i radnog dijela za prijavljene sudionike. U diskusiji s polaznicima radionice sudjeluju: Branko Sekulić, teolog, (Šibenik) Hrvoje Jurić, filozof, (Zagreb), Andreja Kulunčić, umjetnica, (Zagreb)

Koja je uloga Katoličke crkve u hrvatskom društvu? Koji su potencijali društvenog angažmana kojeg nam može ponuditi Crkva kao izvorno socijalno odgovorna tradicija? Najrasprostranjeniji primjer  socijalne dimenzije kršćanstva kao društveno senzibilnog projekta može se pronaći u praksama takozvanih teologija oslobođenja koje se, osim što svjedoče univerzalnost crkvenog nauka, zalažu i za partikularnu problematiku unutar konteksta. Ovo sekularno osvještavanje vjerske kvalitete može doprinijeti uspostavi dijaloga trenutačno suprotstavljenih strana kako bi kroz praktičnu uzajamnost dosegli maksimum društvenog konsenzusa, barem u određenim lokalnim okvirima.

Branko Sekulić (rođen 1983.) educirao se na Teološkom fakultetu Matija Vlačić Ilirik u Zagrebu te u Centru za Mirovne studije u Zagrebu, a specijalističko obrazovanje nastavio je na Ekumenskom institutu u Lavovu.  Bavi se odnosima religije i društva te radi na uspostavi dijaloga između vjerskih udruženja i civilnih inicijativa.

13/06/2014  18h, druga sesija
Kršćanstvo prakse, individualni projekti

U drugom dijelu radionice u fokusu će biti razvijanje zajedničkih projekata sudionika radionice.

*Prijave za radionicu traju do 28.5. i mogu se poslati na e-mail adresu: martina.whw@gmail.com

Polaznici se prijavom obvezuju sudjelovati u obje sesije.