Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
Jučer sutra
 

fotografije: Ivan Kuharić

JUČER SUTRA

14 – 24/11/ 2012.

Showroom galerije Nova

epizoda 2: dokumentacijska izložba, uz diskusiju koja se održava u srijedu 21/11/2012., u 18h

Autori/ce idejnih prijedloga: ABS, Selma Banich, Veronika Bauer, astronomsko društvo Beskraj, Željko Blaće, Barbara Blasin, Marijan Crtalić, Lazo i Boris Čučković, Mirjana Dragosavljević, Siniša Ilić, Marko Kostanić, Ivan Latin, Kristina Leko, Andrej Mirčev, Snježana Pavičić, Marina Pavković, Renata Poljak, Boris Popović, kolektiv Re-orient (Niloufar Tajeri i Gal Kirn), Marko Sančanin, Milorad Stajčić, Bruna Tomšić, Željko Zorica.

Projekt JUČER SUTRA otvoreno pitanje Spomenika na Petrovoj gori punktira kroz «epizode» koje istovremeno sažimaju procese i šire ih kroz otvaranje raspravi. Nakon epizode 1, izložbe-akcije koja se odvila u prostoru Spomenika na Petrovoj gori u listopadu ove godine, od 14. studenog u galeriji Nova može pogledati epizodu 2 donosi dokumentaciju ovog događanja, u nastojanju da čitav proces obuhvati jednim pogledom i da ga u završnoj diskusiji otvori promišljanju daljnjih mogućnosti.

Izložba je oblikovana kao čitaonica i gledaonica dokumentacijskih materijala i pristiglih idejnih prijedloga na poziv raspisan u rujnu 2012. Poziv je bio zamišljen kao sondiranje situacije, gdje se nalazi i odakle kreće razmišljanje o spomeniku, posebno u kontekstu povećanog interesa za baštinu socijalističkog modernizma. Utoliko nije propisivao format prijedloga i bio je upućen svima koji se zanimaju za antifašističke spomenike i pitanje prostora koji oni danas mogu generirati, bez obzira na profesionalnu pozadinu. Ovakav pristup temelji se na odluci da se Spomeniku ne pristupi kao traumi ili infrastrukturnom problemu, već da se postavi pitanje njegove site-specific dimenzije, kao i pitanje umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, te da se otvaranjem kako sadržaja tako i forme pokušaju pomaknuti koordinate mogućeg i nemogućeg.
Utoliko predstavljeni prijedlozi i formalno variraju, od umjetničkih intervencija, preko komentara i dijagnoze stanja, do konkretnih prijedloga. No ipak, ukazuju na zajedničko mjesto dvojbe: «socijalizirati spomenik ili ne, teorijski analizirati aktualizaciju (anti)fašizma ili ekonomizirati».

Uz prijedloge izložba predstavlja i izbor dokumentacijskog materijala iz povijesti spomen-područja i iz prethodnih pokušaja njegove aktualizacije te dokumentacijski video «Opasno je zadržavati se u krugu spomenika» autora Martina Beroša (KOME – Kolektiv za medijsku edukaciju).

diskusija

srijeda, 21/11/2012, 18h

U srijedu, 21. studenog s početkom u 18 sati održat će se diskusija koja će problematizirati budući koncept zaštite ove spomeničke baštine kroz promišljanje njene sanacije i korištenja. Poseban će naglasak staviti na jačanje veze s kontekstom, na ispreplitanje uporabne i simboličke vrijednosti  spomenika, na interese lokalnih zajednica (na tragu emancipatorske uloge narodnooslobodilačkog pokreta pri uspostavi njihove samouprave) te na ulogu arhitekta u oživljavanju i obnovi spomenika NOB-a. U diskusiji će sudjelovati: Iva Marčetić (arhitektica, Zagreb, članica Pulske grupe, suradnica na projektu «Jučer sutra»), Dafne Berc (arhitektica, Zagreb, Analog), autori/ce idejnih prijedloga i ostala zainteresirana publika uz moderaciju Vesne Vuković.

Refleksije će biti objedinjene u epizodi 3, tematu koji će biti objavljen uz dvotjednik Zarez (DOWNLOAD [2 MB]).

Projekt organizira WHW, u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem.
Kustosica: Vesna Vuković

podrška:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba
Ministarstvo kulture RH

Projekt se realzira u sklopu projekta WHWa "Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?)" koji podržava program Kultura 2007-2013 Europske Unije.