Arte Útil

26/03 - 16/05/2015.

arhiv Arte Útil, uz sudjelovanje Kulturnog lifta, Dine Rončević i radne grupe k.r.u.ž.o.k.

četvrtak, 26/03/2015
20h otvorenje izložbe

Arte Útil
arhiv Arte Útil, uz sudjelovanje Kulturnog lifta, Dine Rončević i radne grupe k.r.u.ž.o.k.

Arte Útil prevodi se ugrubo na engleski jezik kao "korisna umjetnost" no pojam ima i druga značenja koja umjetnost shvaćaju kao alat ili spravu. Suprotno  modernističkim shvaćanjima autorstva i gledateljstva razumijevanje Arte Útil od nas traži da u velikoj mjeri presložimo vlastito shvaćanje uloge umjetnosti u svijetu i da umjetničko mišljenje i umjetničko prakse prepoznamo kao sredstvo kojim se izravno intervenira u društvenu stvarnost. Odbacivši ideju da umjetnost može biti samo instrument refleksije o sebi i svijetu, pojam Arte Útil inzistira na tome da je umjetnost istovremeno i realna društvena činjenica i umjetničko djelo, tj. da djeluje u "omjeru 1:1", kako je to nazvao teoretičar Stephen Wright.

Arhiv Arte Útil, otvoreni arhiv s dokumentiranim istraživanjima Arte Útil, pokrenula je 2012. umjetnica Tania Bruguera u suradnji s Queens Museum iz New Yorka i Van Abbemuseum iz Eindhovena u sklopu desetogodišnjeg istraživanja pojma kojim se umjetnica bavila.  Arhiv trenutno čini 200 projekata koji pokrivaju vremenski raspon od sredine 19. stoljeća do danas. Od ranih inicijativa razmjene rada u SAD-u i korištenja kazališta kao pravnog sredstva u Brazilu, do pojedinaca koji nadigravaju imigrantske zakone u EU, prakse u arhivu otkrivaju slučajeve u kojima su pronađena nova sredstva i metode da se prekorači u područja koja su nekad bila u domeni države. Arhiv Arte Útil pokazuje kako te inicijative nisu izolirani incidenti nego dio puno šire putanje koja je nastala iz mnoštva različitih povijesnih i političkih formacija. On upućuje na alternativnu povijest koja bi mogla biti od koristi u pokušaju razumijevanja uloge koju bi umjetnost morala, ili trebala, igrati u našoj suvremenosti.

Arhiv Arte Útil u Galeriji Nova bit će izložen na drvenoj modularnoj strukturi koju je dizajnirao Peter Zuiderwijk (Collective Works).

Suradnici: Van Abbemuseum i WHW 
Pokretačica: Tania Bruguera
Dizajn: Peter Zuiderwijk, Collective Works
Istraživači za arhiv: Gemma Medina i Alessandra Saviotti
www.arte-util.org

Uz arhiv, u sklopu izložbe Dina Rončević i projekt Kulturni lift pokrenut će nove projekte. S ciljem preispitivanja poimanja i relevantnosti Arte Útila kroz praksu, povijest i metodologiju u kontekstu Hrvatske i šire, za vrijeme trajanja izložbe u Galeriji Nova održat će se serija prezentacija i razgovora s pozvanim umjetnicima i njihovim gostima, kao i sastanci radne grupe k.r.u.ž.o.k.Dina Rončević, (r. 1984), umjetnica koja je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kao diplomski rad na Odsjeku animacije i novih medija napravila profesionalnu prekvalifikaciju za automehaničarku (2010), pokrenut će novi projekt pod naslovom Stažiranje - štakorica, u kojem inicira lanac u kojem mlade žene jedna po jedna podučavaju vožnju i održavanje motocikla te neko vrijeme koriste motocikl dok ga pod istim uvjetima ne predaju dalje.  Projekt Kulturni Lift, kojeg su inicirali Jelena Pašić i Matija Kralj u zgradi u kojoj žive s namjerom uključivanja umjetničkog sadržaja i sadržaja o umjetnosti u kontekst svakodnevnog života, tijekom trajanja izložbe u suradnji s krugom suradnika predstavit će tri nova izdanja Kulturnog lifta u liftu zgrade, s raznovrsnim temama vezanim za sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. Radna grupa k.r.u.ž.o.k., neformalna skupina kulturnih radnica/ka koje se okupljaju kako bi prakticirale razmjenu znanja i dijalog, za vrijeme trajanja izložbe održat će dvije čitalačke grupe,  otvorene za javnost uz predbilježbu, s temama koje se odnose na širi kontekst korisnosti umjetnosti.

Radno vrijeme galerije Nova:
utorak - petak: 12 – 20h
subota: 11 – 14h

Izložba je otvorena do 16/5/2015.

Izložba i prateći program prezentacija i razgovora su dio međunarodnog suradničkog projekta Ovo je sutra. Povratak izvorima: oblici i djelovanje u budućnosti uz podršku programaEvropske Unije Kreativna Evropa.

Program su podržali:
Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport
Ministarstvo kulture RH
Program Evropske Unije Kreativna Evropa

Program Galerije Nova i udruge WHW podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives/FfAI
Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva
Zaklada Kultura nova

Creative Europe