Marko Tadić
Concrète machines (13 pieces for Prvomajska)

prezentacija i razgovor, petak, 16/11/2018, 20h, Galerija Nova, Teslina 7, Zagreb

Marko Tadić predstavit će zvučnu instalaciju i projekt Concrète machines (13 pieces for Prvomajska) kojega je u sklopu izložbe Na leđima palih divova realizirao u suradnji s muzičarem Mirom Manojlovićem. Tadić se predstaviti novonastali rad i govoriti o tome kako su Miro Manojlović i on na par sati oživjeli prostor tvornice Prvomajska u Krapnu koja je nekada zapošljavala više od tisuću ljudi. Zvuk i buka su kroz njihov projekt vraćeni u taj impresivan industrijski prostor koji je nekada hranio, školovao i ujedinio zajednicu radnika i njihovih obitelji.

«Ulaskom u tvornicu Prvomajska u Krapnu ostao sam zatečen tišinom napuštene tvorničke hale. Akustika prostora pojačavala je zvukove iz okolice, a sve što bi odjeknulo unutra, zazvučalo bi kao u koncertnoj dvorani. Tada sam odlučio da će moj rad ovoga puta biti u mediju zvuka. Budući da nisam niti muzičar niti skladatelj, odlučio sam pozvati Mira Manojlovića da rad napravimo zajedno. Crteže bazirane na prostoru i strojevima iz Prvomajske dao sam Miru da interpretira kao partiture i odsvira kao “skladbe” na samim strojevima. Metalni giganti, koji su nekada proizvodili potpuno drukčije zvukove u proizvodnji, postali su tokom naše izvedbe akustični instrumenti sa širokim spektrom tonova.» ističe Marko Tadić.

Marko Tadić živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama i filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, u prostorima u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Dobitnik je niza nagrada te je sudjelovao na brojnim rezidencijama i studijskim programima. Trenutno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na NABA-i (Nuova Accademia di belle arti) u Milanu. Zajedno s Tinom Gverović predstavljao je 2017. godine Hrvatsku na 57. Bijenalu u Veneciji.

Događanje je dio predstavljanja 2. Bijenalu industrijske umjetnosti (20/07 – 28/10/2018.) pod nazivom Na leđima palih divova, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW. Suorganizirali su ga Labin Art Express XXI, u suradnji s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Program podržavaju:
Foundation for Arts Initiatives
Gradski ured za kulturu
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Zaklada Kultura Nova